Регистрация  Забыли пароль?
logo   Блоги рядом:  mercy, Арт Ню, Нумер 482

Epistula non erubescit!

Едуард Демерзель  10.05.2007 16:35:11
Настрій: виснажений

Число Рамануджана — Гарді

На цьому тижні продовжив дивитися Футураму на ДВД, і довідався, що серійним номером Бендера є 1729. А число, виявляється, не звичайненьке, навіть ім'я власне має - число Рамануджана-Гарді. Отакої! Ну, і ще дещо...

Число Рамануджана — Гарді, 1729 — найменше число, яке можна вивести як суму двух кубів двома способами.

Колись математик Гарді навідував Рамануджана (також математика, тільки ще більш крутого =Р ) у лікарні. Гарді почав розмову тим, що «пожалівся» на те, що приїхав на таксі із нецікавим, непримітним номером «1729». Рамануджан заперечив, що це зовсім не просте число, адже воно є найменшим натуральним числом, яке можна зобразити у вигляді суми кубів двома різними способами.

І дійсно, 1729 = 1³ + 12³ = 9³ + 10³. Меншого числа, що має такі властивості, не існує.

Число 1729 має іншу цікаву властивість: 1729-ий знак після коми в десятинному представленні трансцендентного числа e являє собою початок першої появи ряду всіх десяти цифр без повтору. Звичайно, цей факт не був відомим жодному математику доти, поки це не було виявлено за допомогою комп'ютера.

Ще один мозговитий чоловік, Масахіко Фуджівара, показав, що 1729 є одним з чотирьох натуральних чисел (разом із 81 і 1458, та тривіальним випадком 1) які, коли їхні цифри скласти, а потім отриману суму помножити на її дзеркальне відображення, дають те саме число:
1 + 7 + 2 + 9 = 19
19 · 91 = 1729
Фуджівара стверджував, що він довів, наче таких чисел тільки чотири, але ніколи не показував викладів свого доказу.

Отакі справи. Доречі, ще один мультик, який мені дуже подобається, це "Прибулець Зім", але ніде не можу його знайти =( Ніхто випадково не знає, де можна розжитися халявою, тобто скачати? =)))

Откуда приходят на эту запись за последний месяц   1 день 10 дней 30 дней

Нет данных

Комментариев: 32

Контрольное число

ну та так, шо тут само обманом займатися.

Однак я не купую піратських відео, уже давно.

Якшо купую то тіки ліцензійне, а якшо беру на прокат і мені сподобався фільм і я хочу його лишити, то я роблю DVDRip (якість зберігається, розмір значно зменшується)

Ага, але оце ж саме ДВД-ріп і незаконний! =Р Хоча, якби не було таких хлопців як ти, то у кого б я ці ріпи скачував? =)))

Пошук
Google

advertisement

Ктулху - дітям!

Жовтий Ктулху

Важно и нужно. Не проходи мимо возможности сделать доброе дело и порадовать себя или своих друзей:
community.hiblogger.net/cthulhu/

Опрос

Как вы относитесь к пробуждению Ктулху?

Теги

Интересы

Антиинтересы

Банери

СУМНО - Інтернет-видання про сучасну українську культуру

Ктулху проснется сегодня!

НІ! Другій державній російській мові

Каталог українських блогів

UA TOP Bloggers